Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 16:16

Έλεγχος ρουλεμάν

Η ανίχνευση της κατάστασης του ρουλεμάν είναι προσδιορίσιμη, σε πολύ πρόωρο στάδιο.


Έτσι με τακτικό επανέλεγχο βλέπουμε την "τάση" (trending) του ρουλεμάν προς αστοχία

Πολύτιμα στατιστικά για τη "μέτρηση βάσης" (baseline measurement) μας δίνουν όμοια εξαρτήματα που λειτουργούν υπο τις ίδιες συνθήκες αλλά και παλαιότερες μετρήσεις.

Με μεγάλη ταχύτητα ελέγχου, ο υπέρυχος είναι η πλέον οικονομική λύση (σε σχέση με τον έλεγχο δονησεων, "vibration control"), έως και 1/100 διαφορα κόστους.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει καταγραφή όχι μόνο της στάθμης του ήχου αλλά και FFT (Fast Fourier Transform), ώστε να εντοπίσουμε την πηγή του προβλήματος.

Είναι ιδανική μεθοδος ελέγχου αργόστροφων ρουλεμάν (κατω των 200rpm) όπου η μέθοδος των δονήσεων είναι ανεπαρκής.

Με τη θερμογραφία εντοπίζουμε ένα ρουλεμάν που έχει ανεβάσει θερμοκρασία, αυτό θα συμβεί αφού στην ακρόαση με υπέρηχο δομής μας έχει βγάλει συμπτώματα, αλλα εμείς τα αγνοήσουμε. 'Ομως, χρονικά, είναι αρκετά πριν κολλήσει, έτσι μας δίνεται ο χρόνος να το αντικαταστήσουμε όποτε έμεις μπορούμε και όχι ότνα μας το επιβάλει εκείνο (βλάβη).

Η άνοδος της θερμοκρασίας στο ρουλεμάν μπορεί να συνοδεύται από αερόφερτο (Airborn) υπέρηχο. Πολύ πριν αρχίσουμε να ακούμε στο ακουστικό φάσμα (χωρις τη βοήθεια μηχανημάτων) το πρόβλημα. 

Ένα μειονέκτημα της μεθόδου ειίναι οτι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε άν το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από αζυγοσταθμία ή κακή ευθυγράμμιση. Αυτό μπορεί να μας το διευκρινήσει, σε δεύτερο χρόνο, η μέθοδος των δονήσεων, εφόσον κρίνεται οικονομικά εφικτό.
Πολυμέσα

Invitro Manufacture

Invitro Manufacture can help your company avoid equipment breakdowns, save energy, increase your assets' MTBF, reduce inventory, reduce accidents and many more.

Our qualified technicians use a wide array of technologies to monitor and analyze your equipment and machinery.

περισσότερα...

Tags

Search

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη!

Γιατί δεν ρίχνετε μια ματιά στην INVITROpedia! Βρείτε χρήσιμες πληροφορίες & λύστε τις απορίες σας.